Kurser och event

BIODLINGSKURS

BIN TILL HUSBEHOV

Praktisk biodling - trygg start


Kursen följer biodlingsåret och omfattar 8 träffar, med ungefär en månads mellanrum. Fokus ligger på att träna upp förmågan att läsa av ett bisamhälle och att känna sig trygg med vilken ev åtgärd som bisamhället behöver. Samtliga deltagare garanteras en avläggare att köpa till förmånlig kurskostnad. Om du vill kan avläggaren vara det bisamhälle du följer under kursens gång.

Kursstart lördag 20 april.Kursinformation

Målgrupp och mål


Kursen vänder sig både till den naturintresserade som vill lära sig om bin och den som längtar efter en egen bikupa. Efter genomgången kurs är du redo att starta din egen biodling. Biodling är ett hantverk och en sysselsättning där man arbetar i samklang med naturen. De praktiska momenten ges i BEEhappys bigård på Alnö.Liten grupp - mer handledning


Kursen omfattar 8 tillfällen och genomförs på lördagar, kl 9.00 - 12.00. Varje kurstillfällen startar med genomgång och diskussion kring lästa kapitel - och kaffe/te - därefter beger vi oss ut i bigården för att omsätta vad vi läst.
Kursen genomförs med 6-8 deltagare, en liten grupp för att kunna ge god handledning och möjliggöra för alla deltagare att komma till tals och bli lyssnade på. Ordinarie kursdatum:


 • 20 april, kl 9.00-11.30
 • 26 maj (söndag), 15 juni, 20 juli, 3 aug, 10 el 17 aug, 24 aug, 26 okt, kl 9.00-12.00
 • 18 januari 2025, kl 9.00-12.00Vi följer biåret


Kursen följer biåret och de praktiska moment som hör till: Vårgenomgång - svärmförebyggande åtgärder - skattning av honung - invintring av bisamhället - varroabehandling. 

 

 • Teori och praktik för att komma igång med egen biodling
 • Bisamhällets årsrytm och bisamhällets individer
 • Kupans uppbyggnad och tillverkning av ramar
 • Hur du tyder de tecken bisamhället visar så att rätt åtgärder sätts in
 • Bisjukdomar och bekämpning
 • Biet som nyttodjur, honungens goda egenskaper och pollineringens betydelse
 • Honungshantering, från bikupa till burk
 • Lagar och regler

 


Kostnad och bi-garanti


Kursen kostar 2 500 kr. Kurslitteratur ingår: Biodling till nytta och nöje av Carl Otto Mattson och Johann Lang (värde 360-490 kr).

 

Kursdeltagare har bi-garanti. Du har möjlighet att köpa egna bin, ett mindre bisamhälle, s k avläggare, med 15 procent rabatt under kursens gång.Bra att veta


 • Kursdatum ovan är ordinarie. Utöver det finns möjlighet för den som vill, att delta i biskötsel och/eller honungshantering.
 • För de praktiska momenten finns utrustning att låna: overall, kupkniv och kupborste.
 • Kaffe och te ingår på förmiddagen. Medtag egen frukt/macka/fika.
  Lunch ingår ej.
 • Mentor/kursledare finns till hands under 12 månader fr o m kursstarten .
 • Mentor/kursledare är godkänd biodlare hos Jordbruksverket, är utbildad i bihälsa och honungssensorik. 


WORKSHOPS

som gör gott


Välkommen med din intresseanmälan! När gruppen har minst fem deltagare, så kör vi.
BIN TILL HUSBEHOV

Hudvårdsprodukter från naturen


En workshop som doftar gott och gör gott! Här får du tillverka din egen handkräm och schampo som gör både huden och miljön glad. Du slipper utsätta dig syntetiska doftämnen och andra tveksamma ingredienser. Du kan istället välja eterisk olja att doftsätta med, som passar just dina behov.


Workshop ca 2 timmar


BIN TILL HUSBEHOV

Lädersmörj från naturen


En workshop för dig och dina trotjänare. Skor som håller över tid behöver skötsel och omsorg. Här kan du göra ditt eget skosmörj med bivax från kuporna på Alnö och andra naturnära ingredienser. Eterisk olja från en eller tall kanske passar bra att doftsätta med? Du väljer.


Workshop ca 2 timmarBIN TILL HUSBEHOV

Bivaxdukar

Låt oss plastbanta tillsammans! Och samtidigt ha en kreativ stund. Du gör så många bivaxdukar du hinner, och det är alltid bra att ha olika storlekar. Allt material ingår. Du får också med dig en liten vaxpuck, som du kan återimpregnera dukarna med efter

8-12 månader.


Workshop ca 2 timmar


FÖRETAGET

BEEhappy AB


Besöksadress Honungsverkstad

Raholmsvägen 100C, Alnö

Google Maps


Postadress

Bullås 114

865 92 Alnö

FÖLJ BEEHAPPY 

© 2024 Copyright BEEhappy. All Rights Reserved.